Ardahan denince akla ne gelir?
Ardahan denince akla ilk olarak Kaşar peyniri ve Çıldır Gölü gelse de genel olarak Ardahan yöresel yemekleri, kıyafetleri, türküleri, gelenek ve görenekleri ile oldukça zengin bir ildir.
Ardahanın neyi ünlüdür?
Ardahan’ın kaşar peyniri ve balı ülke çapında meşhurdur. Elma dolması, Evelik aşısı, pişi, bozbaş, kuymak, ekmek yahnisi ve helva en meşhur yemekleridir.
Ardahanın doğal güzellikleri nelerdir?
Ardahan Siluet’te nereleri gezeceğinize kolayca karar verebilmeniz için gezmek istediğiniz yerleri listeledik. … Bülbülan Yaylası … Yalnızçam Yaylası … Çıldır Gölü – Akçakale Adası … Okçuoğlu Gölü Yaylası … Aktaş Gölü … Kura Nehri. … Ardahan Kalesi.Daha fazla yazı…
Ardahan kökeni nedir?
Etimoloji. Artani veya Artaani’den türetilen Ardahan, Gürcistan’da da yayılan bir din olan Zerdüştlük ile bağlantılı olarak Ahameniş döneminde ortaya çıkan bir yer adı olarak kabul edilir. Bu yer adının kökü olan Arta, Eski Farsça’dan gelir ve Zerdüştlükte “Aša” olarak da bilinen tanrının adıdır.
Ardahanın özelliği nedir?
Ardahan, ortasından Kura Nehri’nin geçtiği 1800 m. yükseklikte yer almaktadır. Rakımı yüksektir. Doğu Anadolu Bölgesi’nin kuzeydoğu kesiminde, Karadeniz Bölgesi’ne komşu olan il alanları yüksek ve engebelidir. Ardahan ili sınırları içerisinde yüksekliği 3000 m’nin üzerinde olan birçok zirve bulunmaktadır.
Ardahanda en çok ne yetişir?
Ardahan, geniş mera alanları ve hayvancılığa elverişli iklimi nedeniyle yoğun olarak hayvancılık, arıcılık ve kaz yetiştiriciliği yapılan bir ildir.
Ardahanın hangi meyvesi meşhur?
Posof Elması: Ardahan’ın İçi ve Dışı Kırmızı Meyvesi Görenleri hayrete düşüren bu kırmızı elma, alıştığınız elmalardan çok farklı. Kabuğu ve posasının yapısıyla diğer elmalardan ayrılan Posof elması, sağlık açısından da oldukça faydalı olmasıyla oldukça rağbet görüyor.
Ardahanın geçim kaynağı nedir?
Hayvancılık, Ardahan’daki ana gelir kaynaklarından biridir. Tarım ve hayvancılık, Ardahan ilinde çayır ve meraların bolluğu, sanayi merkezlerinin ilden uzaklığı ve diğer nedenlerden dolayı ana faaliyet haline gelmiştir. İl genelinde, tarımdan ziyade hayvancılık ana faaliyettir.
En çok Ardahanlı nerede?
Konuşma. 532.
Ardahan’ın yöresel oyunları nelerdir?
Barda yöresel halk oyunları: Ağır Bar, Sallama, Temur Ağa, Nare, Lorke, Şeker Oğlan, Sarı Seyran, Kaççıke, Tavuk Bar, Gazelo, Güzel Bileklik, Haran, Döne, Kıskarç, Kürt Kızı, Ardahan’ın Yolları, Light Bar ve Pascha vefat etti. TEK OYUNLAR: On Dört, Şeyh Şamil, Ay Gızı, Beş Açık, Karabat, Hanım Yaylası.
Ardahan yemekleri nelerdir?
Ardahan’ın en meşhur yemekleri arasında feselli, etli mantı, katmer, dilimli aşı, ayran aşısı, pişi ve gevrek yer alıyor.
Ardahan’ın tarihi yerleri nelerdir?
ARDAHAN’IN TARİHİ YERLERİSavaşır (Cancak) Kalesi: Posof ilçesine bağlı Savaşır (Cancak) köyünün güneydoğusunda, üç tarafı vadi ile çevrili dik bir tepe üzerinde yer almaktadır. Kinzi Kalesi: … Sevimli Kalesi: … Kalecik Kalesi: … Şeytan Kalesi: … Kurtkale: … Kazan Kalesi: … Altaş (Ur) Kalesi: Daha fazla makale…
Ardahan’ın eski ismi nedir?
Eski adı Artan’dır.
Ardahanlılar nasıl olur?
Ardahan halkı, Türkiye’nin doğusundaki Ardahan ilinde yaşayan bir halktır. Genellikle cana yakınlıkları, misafirperverlikleri ve yardımseverlikleriyle bilinirler. Ardahan halkı geleneklerine ve kültürlerine bağlıdır.
Ardahan Azeri mi?
Türk Azeriler Iğdır, Kars, Ardahan, Van ve Ağrı’da yaşıyorlar. Azeriler Türkiye’nin büyük şehirlerine (İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa) dağılmış durumdalar. Iğdır, Ardahan ve Kars kökenliler.
Ardahan’da neyi meşhur hediyelik?
Diğer hediyelik yiyecekler arasında Ardahan’dan salatalık turşusu, kaz eti ve Kafkas balı bulunur. Gümüş kemerler, başlıklar ve bölgeye özgü motifli gümüş takılar, gelişmiş bir gümüş işleme kasabası olan Ardahan’da oldukça popülerdir.
Ardahanın yöresel oyunları nelerdir?
Barda yöresel halk oyunları: Ağır Bar, Sallama, Temur Ağa, Nare, Lorke, Şeker Oğlan, Sarı Seyran, Kaççıke, Tavuk Bar, Gazelo, Güzel Bileklik, Haran, Döne, Kıskarç, Kürt Kızı, Ardahan’ın Yolları, Light Bar ve Pascha vefat etti. TEK OYUNLAR: Ondört, Şeyh Şamil, Ay Gızı, Beş Açıldı, Karabat, Hanım Yaylada.
Ardahan ne anlama gelir?
Bir araya gelip konuşmak, karar almak demektir.
Ardahanın ekonomik faaliyetleri nelerdir?
Hayvancılık, Ardahan’daki ana gelir kaynaklarından biridir. Tarım ve hayvancılık, Ardahan ilinde çayır ve meraların bolluğu, sanayi merkezlerinin ilden uzaklığı ve diğer nedenlerden dolayı ana faaliyet haline gelmiştir. İl genelinde, tarımdan ziyade hayvancılık ana faaliyettir.