Muhakkak hangi dilde?
Muhakkak (Arapça: محقق), eğik ve yatay bölümleri daha uzun olan sülüs yazı türünün adıdır.
Gün kelimesi Farsça mı?
Eski Türkçedeki kün “güneş, gün” sözcüğünden gelmektedir.
Lahana hangi dilden gelir?
Lahana – Nisanyan Sözlüğü. Yunanca láχano λάχανο “lahana kelimesi” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir. Bu kelime, eski Yunanca láχanon λάχανον “her türlü sebze” kelimesinden türemiştir. Bu kelimenin adı, eski Yunanca laχaínō λαχαίνω “toprağı sürmek, kazmak” fiilinden türemiştir.
Hangi kelime kökeni?
hangi – Nisanyan Sözlüğü. Türkiye Türkçesi kankı veya χankı “hangi” sözcüğünden türemiştir. Bu sözcük, Eski Türkçe (sadece Oğuzca) kan veya χanı “ne” edatından türemiştir ve buna Eski Türkçe eki +kI verilmiştir.
Münteha hangi dilde?
Kökeni: “Münteha” kelimesinin Arapça kökenli olduğu doğrudur. Arapçada “منتهى” (muntaha) kelimesi “son” veya “bitiş noktası” anlamına gelir.
Eski dilde muazzam ne demek?
Bu kelime bir şeyin boyutunu, önemini veya etkisini vurgulamak için kullanılır. Kökeni: “Muazzam” kelimesi Arapça kökenlidir. Arapçada “عَظِيم” (dayanıklılık) kelimesi büyük ve kudretli anlamına gelir.
Mor Türkçe mi?
Kelimenin kökeninin Farsçada “demir pası” ve Türkçede “mor” anlamına gelen “mur” olduğu düşünülüyor. Büyük olasılıkla boyanın elde edildiği deniz canlısının adı olan murex’ten geliyor.
Çarşamba hangi dilden gelir?
Kelime Farsçadan gelir: چهارشنبه çahâr şenbe, yani “dördüncü gün” anlamına gelir.
Aydın Türkçe mi?
Aydın ismi Türk dilinin önemli bir parçasıdır ve “parlak, bilgili, anlayışlı” anlamına gelir. Bu isim hem erkekler hem de kadınlar tarafından kullanılan bir unisex isimdir ve genellikle bilgi ve aydınlanma ile ilgili göndermeleriyle öne çıkar.
Turşu hangi dilden gelir?
Turşu kelimesi Türkçeye Farsçadan girmiş olup, aslen “şarap” anlamına gelmektedir. Ancak zamanla bu kelime özellikle sirke ile saklanan sebze ve meyveler için kullanılmaya başlanmıştır.
Efendi Türkçe hangi dilden geçti?
“Efendi” kelimesi iyi örneklerden biridir. Bu kelime Yunanca kökenlidir. Anadolu Selçuklu döneminde Bizans Yunancasından Türk Türkçesine geçmiştir.
Salatalık hangi dilden gelir?
Peki salatalık kelimesi nereden geliyor? 🧂Bu kelime, “tuz” anlamına gelen Latince “sal” kökünden türemiştir. İtalyancadaki kullanımı da dilimize “tuzlu sebzeler, salatalıklar (mod. insalata)” kelimesinden geçmiştir. (Kaynak: Ocak 2023
Liman hangi dilden Türkçeye geçti?
Kelimenin kökeni, “koy” veya “gemi mahallesi” anlamına gelen eski Yunancadaki λιμένας (limenas)’dır. Yunancadan Türkçeye “gemi mahallesi” anlamına gelen liman olarak çevrilmiştir ve birçok Türkçe yer adında kullanılmıştır.
Ay Türkçe kökenli mi?
Eski Türkçe āy kelimesinden türemiştir, “gök cismi ve zaman birimi”. “İlgi, korku, arzu, üzüntü” ünlemidir.
Çöpçatan nereden gelir?
Çöpçatan – İngilizce sözlük. Eski Türkçe (sadece Oğuzca) fiilinden türemiştir – “bir araya getirmek, birleştirmek (geçişli fiil)”.
Muharrir hangi dilde?
Kökeni: Muharrir kelimesi Arapça kökenli olup “حرر” (harrara) kökünden türemiştir.
TDK muhakkak ne demek?
Türkçede tek başına veya cümlelerde kullanılan kelimelerden biridir, özellikle doğrudan üçüncü anlamıyla. Muhakkak TDK’nın sözlük anlamı nedir? Aynı şekilde Türk dil derneği tarafından düşünüldüğünde, Mutlaka kelimesine “her halükarda” anlamı yüklenmiştir.
Muhayyel hangi dilde?
Ancak Tezkireler, “hayâl” sözcüğünün etrafında ortaya çıkan “muhayyel, pür-hayâl” gibi sözcükleri de benzer bir anlam alanını belirtmek için kullanmışlardır. Yapısal olarak, Farsçadan türetilen hayâl-engîz bileşik sözcüğü, Arapça hayâl ve Farsça -engîz sözcüklerinden oluşmuştur.
Manyak hangi dilden gelir?
Madman – Nişanyan Sözlüğü. Fransızca maniaque kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir ve “ele geçirilmiş, çılgın” anlamına gelir. Bu kelime antik Yunanca manakós μανιακός kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir. Bu kelime antik Yunanca mánia μάνια “çılgınlık” kelimesinden türemiştir ve +ik° son eki vardır.