Anayasanın 23. maddesi nedir?
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 23. maddesine göre: “Herkes, yerleşme ve seyahat hürriyetine sahiptir. Vatandaşlar sınır dışı edilemez ve giriş hakları geri alınamaz.” Yerleşme ve seyahat hürriyeti en temel anlamda hareket özgürlüğüne dayanmaktadır.
Anayasanın 24. maddesi nedir?
Hiç kimse, ibadete, dinî ayin ve törenlere katılmaya, dinî inanç ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz; dinî inanç ve kanaatlerinden dolayı kınanamaz ve hesap sorulamaz.
Türkiye Anayasası’nın 1. maddesi nedir?
MADDE 1 – Türkiye Devleti, Cumhuriyettir. MADDE 2 – Türkiye Cumhuriyeti, yukarıdaki esaslara dayanan, toplumsal barış, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devletidir.
Anayasanın 26. maddesi ne demek?
Madde 26 – Herkes, tek başına veya toplu olarak, söz, yazı, resim veya başka yollarla düşünce ve kanaatlerini açıklama ve yayma hakkına sahiptir. Bu hürriyet, resmî makamların müdahalesi olmaksızın bilgi veya fikir alma ve yayma hürriyetini de kapsar.
Anayasanın 25. maddesi nedir?
MADDE 25. – Herkes, düşünce ve kanaat hürriyetine sahiptir. Hiç kimse, herhangi bir sebep ve amaçla düşünce ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz; düşünce ve kanaatlerinden dolayı kınanamaz ve sorumlu tutulamaz.
Anayasanın 33. maddesi nedir?
Madde 33 – (Değişik: -4709/12 md.) Herkes, önceden izin almaksızın dernek kurma ve bu derneklere üye olma veya üyelikten çıkma hürriyetine sahiptir. Hiç kimse bir derneğe üye olmaya veya dernekte üye kalmaya zorlanamaz.
41 madde ne demek?
Ülkenin genel çıkarları, işin niteliği veya üretimin artırılması gibi nedenlerle fazla çalışma yapılabilir. Fazla çalışma, kanunla belirlenen koşullar içinde haftada 45 saati aşan çalışmadır.
Anayasanın 36. maddesi nedir?
“Anayasanın ‘Hak arama hürriyeti’ başlıklı 36. maddesinde: ‘Herkes, her türlü meşru vasıtalarla, davacı ve davalı olarak yargı mercileri önünde iddia ve savunma ile adil bir şekilde yargılanma hakkına sahiptir.’ denilmektedir.”; 4709 sayılı Kanunun 16. maddesine ‘Temel hak ve hürriyetlerin korunması’ başlıklı 40. madde eklenmiştir…
1924 Anayasası 26. madde Nedir?
Madde 26 – Kanun koymak, kanunları değiştirmek, kanunları tefsir etmek, kanunları kaldırmak, devletlerle antlaşma, sözleşme ve barış yapmak, savaş ilan etmek, devletin bütçe ve muhasebe kanunlarını incelemek ve onaylamak, para basmak, tekel ve mali sigorta sözleşmeleri ile imtiyazlarını onaylamak ve iptal etmek.
Anayasayı kim yazdı?
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası (1961)Türkiye Cumhuriyeti AnayasasıGenel Bakış Milli Birlik Komitesi adınaKurucu Meclis tarafından yazılmıştır1961 Türkiye anayasa referandumu15 satır daha
8 Madde Nedir?
Madde 8 – Yürütme yetkisi ve görevi, Anayasa ve kanunlara göre Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kurulu tarafından kullanılır ve yerine getirilir. Madde 9 – Yargı yetkisi, Türk Milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılır.
Kaç tane anayasa var?
Türk hukuk tarihinde toplam beş anayasa bulunmaktadır: 1876, 1921, 1924, 1961 ve 1982. Bu makalenin konusu olan 1961 anayasasına kadar üç farklı anayasa vardı. Tarihsel gidişata göre bunlar 1876, 1921 ve 1924 anayasalarıdır.
Anayasanın 34. maddesi nedir?
Anayasanın 34. maddesi; Düşüncenin silahsız ve saldırıya maruz kalmadan, yani barışçıl yollarla açıklanması amacıyla toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkını güvence altına almaktadır.
Anayasanın 35. maddesi nedir?
“Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 35. maddesine göre; (1) Herkes, mülkiyet ve miras hakkına sahiptir. (2) Bu haklar, ancak kamu yararı sebebiyle kanunla sınırlanabilir. (3) Mülkiyet haklarının kullanılması kamu yararına aykırı olamaz.
Aym 14 madde nedir?
Anayasanın 14. maddesi, bir yandan temel hak ve hürriyetlerin hangi amaçla kullanılacağına ilişkin genel hükümler içerirken, diğer yandan Anayasa hükümlerinin temel hak ve hürriyetleri Anayasada öngörülenden daha geniş anlamda sınırlayacak şekilde yorumlanmasını önleyen hükümler içermektedir.
Yerleşme ve seyahat özgürlüğü ne gibi durumlarda kısıtlanır?
Yerleşme hürriyeti, suç işlenmesinin önlenmesi, sosyal ve ekonomik gelişmenin sağlanması, sağlıklı ve düzenli kentleşmenin sağlanması ve kamu mallarının korunması; ceza soruşturması ve kovuşturması ile suç işlenmesinin önlenmesi amaçlarıyla seyahat hürriyeti; bu amaçlar kanunla sınırlanabilir.
Seyahat özgürlüğü nedir kısaca?
Yukarıda belirtildiği gibi, seyahat özgürlüğü hareket etme, gelip gitme, yer değiştirme ve yerleşme özgürlüğünü ifade eder. Bu özgürlüğün aynı zamanda bireyin hareket etme, gittiği yerde kalma, bir yere bağlı kalmama veya istediği yerde ikamet etme özgürlüğünü de içerdiğini görüyoruz.
Cumhuriyetin getirdiği hak ve özgürlükler nelerdir 4 madde?
ANAYASAL HAKLARIMIZ Yaşam hakkı Kişi dokunulmazlığı Kişi özgürlüğü ve güvenliği Özel hayatın gizliliği ve korunması Yerleşme ve seyahat özgürlüğü Din ve vicdan özgürlüğü Düşünce ve ifade özgürlüğü Bilim ve sanat özgürlüğü Daha fazla makale…
Yargı yetkisi kime aittir?
Türkiye’de yargı, yasama ve yürütme ile birlikte devletin üç erkinden biridir ve Anayasa’nın 9. maddesine göre yargı yetkisi, Türk milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılır.